winkelmandje 
menu

Jaartafel 

lentetafelmetnarcissenIMG 1924 edited1

Een seizoentafel is een aangeklede tafel of plank, waar de seizoenen uitgebeeld worden. Doel van een seizoentafel is om te laten zien wat er buiten in de natuur verandert.

De herfsttafel uit de schoolklas is een bekend voorbeeld van een seizoentafel. Maar niet alleen op scholen, ook in de huiskamer, in kinderdagverblijven, in verzorging- en verpleeghuizen en andere zorginstellingen verschijnen steeds meer seizoentafels. De traditionele herfsttafel is nog steeds populair, maar er komen ook meer tafels die alle seizoenen laten zien.

Zoek in de huiskamer of in een openbare ruimte een goede plaats uit. In een openbare ruimte is bijvoorbeeld een plaats naast de balie of een plank of tafel in de wachtkamer geschikt. In de huiskamer is een plekje op de vensterbank , in de boekenkast of op een plank al voldoende. Ideaal is een tafel of blad van een lage kast van ongeveer 80 x 40 centimeter, op 70 centimeter hoogte zodat ook kinderen de seizoentafel goed kunnen zien.

De aankleding van een seizoentafel

De aankleding van een seizoentafel hoeft maar heel eenvoudig te zijn. Neem een of twee lappen soepel vallende stof (bijvoorbeeld flanel of zijde) van 0,65 x 1 meter in de kleuren van het seizoen. Gebruik deze lappen naar je eigen voorkeur, strak- of ruimvallend. Maak hoogteverschillen door de lappen over een of meerdere houten blokken te leggen. Of gebruik een paar mooie stenen en stronken hout.
Maak het tafereel niet te vol. Niet alles hoeft uitgebeeld te worden. Bedenk vooraf wie naar de seizoentafel kijkt. Een tafel voor kleine kinderen heeft een andere aankleding dan een tafel voor volwassenen.

De kleuren van de seizoentafel

De kleuren van de stoffen zijn belangrijk en sfeerbepalend. Ze drukken de kleuren uit van het jaargetijde dat uitgebeeld wordt.

Gebruik...
...in de lente pastelkleuren: lichtgroen en geel
...in de zomer rood, groen of helder blauw (voor een strandtafereel)
...in de herfst warme kleuren: oranje, warm geel, rood, mosgroen
...in de winter rood voor het Sinterklaasfeest, blauw voor de Adventstijd
en koude kleuren voor januari en februari: wit, lichtblauw, violet

jaarKleurcirkel

Voorwerpen en figuren

Verzamel met kinderen takjes, stenen, schelpen, kastanjes en andere voorwerpen uit het bos of strand. Een mooie vaas met takken of bloemen van het seizoen doet het altijd goed.
Seizoentafelfiguren van vilt, sprookjeswol en andere natuurlijke materialen zijn aangepast aan het seizoen.

Boeken

olle

De boeken van Elsa Beskow zijn goed te gebruiken in een klas. Het verhaal van Olle’s skitocht gaat over Koning Winter, Oom Rijp en Vrouwtje Dooi.

wortelkindjesboek

Ook het verhaal van Moeder Aarde en de wortelkinderen is heel geschikt om over de lente te vertellen.

In bibliotheek en boekwinkel zijn boeken over het vieren van de jaarfeesten te vinden.

seizoenentafel

Gebruik het boekje: De seizoenentafel, geschreven door M. van Leeuwen en Jos Moeskops, uitgegeven door Christofoor.